Soi de vita de vie consacrat, cultivat pe tot teritoriul tarii noastre.
Soiul produce vinul alb de calitate superioare, sec, demise, demidulce.
Ciorchinii sunt cilindro-conici, mijlocii spre mari, cu boabe galben-verzui, cu tenta ruginie pe partea arsa de soare, de forma ovala.
Pulpa este dulce, crocanta, parfumata.
Strugurii se culeg spre sfarsitul lunii octombrie, dupa ce s-au supramaturat si a inceput instalarea putregaiului nobil.
Atunci aroma este maxim potentata.
Vinul poate fi servit cu felul principal sau desert, in functie de forma lui.
Principalele caracteristici ale butasilor de Grasa de Cotnari: Soi de vita de vie altoita pentru vin sec, demisec, demidulce sau licoros Productia de struguri este de 7-8 tone/ha (productia scade la 4-5tone/ha, daca e cules tarziu Boabele sunt galben-verzui cu tenta aramie Pulpa este dulce si crocanta, foarte parfumata Concentratia in zaharuri ajunge la 260-280g/l Soi sensibil la seceta, rezistenta slaba la mana si fainare Deosebit de sensibil la putregaiul cenusiu al strugurilor Butasii sunt de calitate superioara, se vor adapta in orice zona, dar se dezvolta bine in zone deluroase insorite.
Vinul are arome fructate daca sunt seci, si arome florale, de miere, daca sunt dulci.
Ghidurile Agroland - Îngrijirea butașilor de viță de vie Urmărește ghidurile noastre și construiește-ti o grădină roditoare.
VEZI GHIDUL.
Cotnari | Soi de vita de vie altoita pentru vin sec demisec demidulce sau licoros |
---|